piątek, 28 września 2007

Historia Szafranu.....

"Crocus and Smilax may be turn'd to flow'rs,
And the Curetes spring from bounteous show'rs
I pass a hundred legends stale, as these,
And with sweet novelty your taste to please"
— Ovid, Metamorphoses[14]




Wikipedia


Saffron crocus flowers, represented as small red tufts, are gathered by two women in a fragmentary Minoan fresco from the excavation of Akrotiri on the Aegean island of Santorini.

The history of saffron in human cultivation and use reaches back more than 3,000 years[1] and spans many cultures, continents, and civilizations. Saffron, a spice derived from the dried stigmas of the saffron crocus (Crocus sativus), has remained among the world's costliest substances throughout history. With its bitter taste, hay-like fragrance, and slight metallic notes, saffron has been used as a seasoning, fragrance, dye, and medicine. Saffron is native to Southwest Asia,[2][3] but was first cultivated in Greece.[4]

The wild precursor of domesticated saffron crocus is Crocus cartwrightianus. Human cultivators bred C. cartwrightianus specimens by selecting for plants with abnormally long stigmas. Thus, sometime in late Bronze Age Crete, a mutant form of C. cartwrightianus, C. sativus, emerged.[5] Saffron was first documented in a 7th-century BC Assyrian botanical reference compiled under Ashurbanipal. Since then, documentation of saffron's use over a span of 4,000 years in the treatment of some ninety illnesses has been uncovered.[6] Saffron slowly spread throughout much of Eurasia, later reaching parts of North Africa, North America, and Oceania.

______________________________

Ancient Greek legends tell of brazen sailors embarking on long and perilous voyages to the remote land of Cilicia, where they traveled to procure what they believed was the world's most valuable saffron.[12] The best-known Greek legend about saffron is the story detailing the tragedy of Crocus and Smilax: The handsome youth Crocus sets out in pursuit of the nymph Smilax in the woods near Athens. During a brief period of idyllic love Smilax is flattered by his amorous advances, but soon is bored by Crocus' attentions. After he continues to pursue her against her wishes, she resorts to bewitching him, transforming Crocus into a saffron crocus flower, with its radiant orange stigmas remaining as a faint symbol of his undying passion for Smilax.

____________________________________

Azupiranu (akad. Miasto Szafranu) - miasto w starożytnej Mezopotamii umiejscowione najprawdopodobniej nad Eufratem, o nieustalonej do dnia dzisiejszego lokalizacji, stanowiące jak głosi legenda miejsce narodzin króla Sumeru i Akadu Sargona Wielkiego. Po narodzeniu przyszłego władcy jego matka kapłanka, włożywszy niemowlę do koszyka, miała puścić je z prądem rzeki nim odnalazł je, otoczył opieką i wychował ogrodnik imieniem Akki.
_________________________________________

Varje år produceras omkring 300 ton saffran. Iran är det land som står för störst del av produktionen, följd av Spanien, Indien, Grekland, Azerbajdzjan, Marocko och Italien. Beroende på kvalitet varierar priset mellan 1100 och 11.000 amerkanska dollar/kilo; i västvärlden är det genomsnittliga priset 2200 dollar/kilo. Priset beror på saffranets kvalitet, som avgörs av dess färgmättnad, elasticitet, färskhet, och helhet. ISO har tagit fram en standard för att kvalitetsmärka saffran, ISO 3632, som graderar saffran i fyra kvalitetsgrupper på laborativ väg, efter dess halt av crocin (färg), picrocrocin (smak), och safranal (doft). Många saffransförsäljare använder dock sina egna sinnen i stället när de ska avgöra saffranets kvalitet, på samma sätt som vinprovare bedömer vin. Traditionellt räknas saffran från Kashmir och L'Aquila vara av den finaste kvaliteten.


Doften av saffran brukar beskrivas som påminnande om metallisk honung, med gräs- eller höartade toppnoter, och dess smak likaså höartad och något bitter. I matlagning ger saffran en kännetecknande gul-orange färg. Den är vanlig som krydda i det asiatiska köket, i likörer och i konfekt. Förfalskad saffran består ofta av mald gurkmeja (Curcum longa) eller safflor (Carthamus tinctotius) som torkats och vars färg och form mycket väl liknar saffran.

Saffran skördas i slutet av september och början av oktober. Märkena klipps och torkas försiktigt. Till 500 gram saffran åtgår 50.000-75.000 blommor. När märkena samlas in undviks så långt som möjligt att blanda in något av de gula stiften eller ståndarsträngarna.

Vitt över jorden sitt sken spred saffranslöjade Eos. (ur Homeros Iliaden)

Saffran, safran
Botaniska namn Crocus sativus L. = Crocus sativus var. autumnalis = Crocus sativus officinalis = Crocus Britannicus = Crocus orientalis = Crocus aromaticus = Shafaran arabum
Engelska namn Saffron, saffron crocus, crocus

Andra namn




Romanska språk
Crocum, crocus (latin), crocus (medeltidslatin), safran (franska), zaffarano, zafferano, zafferone (italienska), azafrán (spanska), acafrâo, acaflor (portugisiska)
Nordiska språk
Safran (danska), safran (norska), saffran (isländska), sahrami (finska)
Asiatiska språk
Karkom, safran (hebreiska), zafren (jiddish), kurkama (arameiska), kurkum (gammalarabiska; idag gurkmeja), zafarân, zafraan, zaffer (arabiska), kurkum, karkum (gammalpersiska), zaafaran, zaafraran (farsi = persiska), safran (turkiska), kungkumam, kumkuma, kunkumam, kashmiirajanman = produkt från Kashmir, kashmiira = den från Kashmir, ke sha, kesar, nagakeshara (sanskrit), kesar, zafraan (hindi), kungumapu (tamil), safuran, sahuran, bankoka (japanska), fan hong hua, zang hong hua (mandarin = kinesiska), faan huhng faa (kantonkinesiska), yafaran (thai)
Andra språk
Krokos (grekiska), krokos, safrani, zafora (nygrekiska), Safran, Safran krokus (tyska), safraan, saffraan (holländska), shafran (bulgariska), safrankrookus (estländska), krokus uprawny, szafran (polska), shafran (ryska), safrano (esperanto)

Brak komentarzy:

Archiwum bloga